KJELL HÖGLUND

MAGNUM OPUS

>

SIZE

PAGES

PRINT

BINDING

TEXT

PRICE

RELEASED

ISBN

 

 

 

DESIGN

PHOTO

VARIOUS

214/222/214

B&W

SOFT COVER

ENGLISH ONLY

169:- 349:- 199:-

2018

978-91-7773-261-7

978-91-7773-124-5

978-91-7773-372-0

 

NILLE SVENSSON

LARS ERMALM

WEB SHOP

BOKUS

ADLIBRIS

 

»Den enda form av new age jag tolererar«

 

Så svarade artisten Uje Brandelius när jag frågade honom om hans förhållande till Kjell Höglunds bok Magnum Opus. Kjell Höglunds gärning som artist behöver antagligen ingen närmare presentation, men alla känner inte till, och än färre har läst, detta hans enda publicerade skönlitterära verk. Själv köpte jag boken när den kom ut första gången 1991 eftersom jag redan då var ett Kjell Höglund-fan. Att som tjugoåring sitta i sin första egna lägenhet och vältra sig lite i hans dystra beskrivningar av livets torftighet kändes vuxet och verkligt. Första läsningen av Magnum Opus blev däremot en stor besvikelse. Istället för jordnära betraktelser över det mänskliga tillståndets outhärdliga futtighet var boken istället fylld med idéer om andligt upp­vaknande, framtidshopp, science fiction, själavandring och … det förlorade Atlantis? Vad var detta för världsfrånvänt flum?

Men när jag återvände till Kjell Höglunds musik insåg jag att det som stod i Magnum Opus funnits där i låttexterna hela tiden. Jag hade bara inte lagt märke till det. Sida vid sida med de vardagligt fast förankrade scenerna från pensionat, lägenheter och vernissager fanns också ett ockult rum, som när som helst kunde öppnas upp »som en blixt från en klarblå himmel«. Ett parallellt esoteriskt kommentarspår till det som jag tidigare uppfattat att låtarna handlat om.

Jag har läst boken många gånger sedan dess, och den har blivit en ovärderlig nyckel till djupare förståelse och uppskattning av Kjell Höglunds texter och hela gärning. Vad jag tidigare uppfattade som dystert har vänts till ett optimistiskt perspektiv. En tro på människans möjligheter, som paradoxalt nog bara blir tillgängliga för oss genom den ödmjukande insikten om våra brister och begränsningar. Det ockulta inslaget har för mig blivit till njutbar poesi, ett språk avsatt att utforska varat utan att avmystifiera det. Blottlägga utan att avslöja.

Märkligt nog har det inte gjorts några kvalificerade försök (ännu) att fullt ut analysera Kjell Höglunds konstnärskap. Själv är han notoriskt motvillig till att förklara sig på annat sätt än att hänvisa tillbaka till låtarna. Jag har därför ingen aning om min uppfattning är närmare sanningen än någon annans, om en sådan sanning ens existerar. Men jag är fortsatt övertygad om Magnum Opus värde för alla som vill resa ännu längre in i Kjell Höglunds textvärld. Jag är därför mycket glad över att ha fått möjligheten att göra den tillgänglig igen.

 

/Nille Svensson, förläggare